Valikko Sulje

KotiData kärsii ammattiliitto Pron laittomista lakoista: työpaikat vaarassa

 

Ammattiliitto Pro on järjestänyt useita laittomia lakkoja KotiDatassa kesän ja syksyn aikana. Uusin laiton lakko alkoi tänään maanantaina. Kiista koskee työehtosopimusta, jota KotiData noudattaa.

KotiData kuuluu kaupan alan työehtosopimukseen. Tästä on saatu vahvistus Kaupan liitolta ja viimeisimmäksi työtuomioistuimelta. Valitettavasti Pro ei näytä hyväksyvän ratkaisua, vaan tilanteesta on tullut heille mitä ilmeisimmin poliittinen kysymys.

– Tämä on liittojen välinen neuvotteluasia, johon pieni perheyritys ei voi vaikuttaa. Silti Pron laittomat lakot kohdistuvat meihin, ja ne heikentävät vakavasti yrityksen toimintaedellytyksiä, kertoo KotiDatan operatiivinen johtaja Minna Lassila.

Työehtosopimus on pätevä, eikä työtuomioistuimen päätöksestä voi valittaa.
– Vaihtoehtoja on jäljellä enää kaksi. Toivon että kotidatalaiset tarttuvat ensimmäiseen ja palaavat töihin, jolloin pääsemme jatkamaan yhdessä työnkuvan hyvin alkanutta kehittämistä. Toinen vaihtoehto on pahin mahdollinen: joudumme laittamaan pillit pussiin, Minna Lassila tiivistää.

Se tarkoittaa pahimmillaan kaikkien työpaikkojen katoamista. Mikään yritys ei voi toimia, jos Pro saa houkuteltua ihmiset mukaan laittomiin lakkoihinsa. Tilanne on erittäin vakava, ja ikävimmässä tapauksessa yrityksen toiminta päättyy.

Pro on esittänyt julkisuudessa KotiDatasta väitteitä, jotka eivät faktisesti ole totta. KotiData on yrittänyt pyytää tapaamista luottamusmiehen kanssa, mutta tämä ei ole suostunut palaveriin.

Kehitystyötä on tehty jo pitkään työntekijöiden hyväksi. Heti jos ongelmia on havaittu, niitä on ryhdytty korjaamaan.
– Olemme syksyn 2018 jälkeen tehneet yhteensä 23 toimenpidettä, jotka ovat kehittäneet työnkuvaa ja työetuja. Listalla on muun muassa henkilöstön ja työnantajan yhteisiä kehitysryhmiä, henkilöstön risteilyjä, tarkempia työohjeita ja työterveyspalveluiden laajentamista, Minna Lassila listaa.

– Kehitysryhmät toimivat aktiivisesti, ja ne ovat avoimia kenelle tahansa työntekijälle, joka haluaa kehittää työtään. Kokosimme juuri viime viikolla yhteisen laajan yhteenvedon tuoreimmista toimenpiteistä. Jostain syytä näistä kehitystoimista ei ole mainittu mitään Pron lakkotiedotteissa. Onko siis niin, että Pro ei ole tietoinen KotiDatan kehitysprosesseista, joissa pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu ovat olleet mukana? pohtii Lassila.

Prolta ei ole saatu minkäänlaisia todisteita väitteille, jossa puhutaan työehtojen polkemisesta.
– Meillä maksetaan TESin mukaista palkkaa, ja usein reilusti enemmänkin, Minna Lassila korostaa.

– Olen äärimmäisen pahoillani tilanteesta. Nyt Pro käy omaa TES-sotaansa omista intresseistään käsin, mutta tulilinjalla on meidän jokaisen työpaikka, Minna Lassila kertoo.

– Toivomme, että upeat työntekijämme palaavat töihin. KotiData on pieni perheyritys, joka tuottaa elannon kymmenille ihmisille. Ymmärrän hyvin, että Pron puheet ovat vedonneet moneen, koska Pro on ilmeisesti lupaillut katteettomasti kuuta taivaalta.

– Jokainen työntekijämme on lämpimästi tervetullut takaisin arkityön pariin. Haluamme kehittää yhdessä työtämme, eikä se onnistu ilman meitä jokaista. Tavoitteenamme on työpaikka, jossa kaikki viihtyvät, Minna Lassila tiivistää.

 

Lisätiedot:
Minna Lassila, Suomen Kotidata Oy Operatiivinen johtaja
puh 0400 504 622

Katso myös Kaupan liiton tiedote.