Valikko Sulje

KotiData kärsii ammattiliitto Pron lakoista – johto toivottaa kaikki tervetulleiksi töihin

Ammattiliitto Pro on järjestänyt useita laittomia lakkoja KotiDatassa kesän ja syksyn aikana. Uusin, joskin tällä kertaa laillinen lakko alkoi tänään tiistaina. Kiista koskee työehtoja, jota KotiData noudattaa.

KotiData noudattaa ja on aina noudattanut kaupan alan työehtosopimusta. Tämä on vahvistettu myös työtuomioistuimessa, jonka tuomion mukaan KotiDatan nykyinen työehtosopimus on oikea.

– Työehtosopimus on perusta, jonka pohjalta määrittelemme työn ehdot ja toimintamallit, kertoo KotiDatan operatiivinen johtaja Minna Lassila.

– Tämän päälle olemme saaneet henkilöstöltä monia ideoita ja uudistuksia, joita on jo otettu käyttöön. Meillä on käytössä muun muassa uusi, kaikesta myynnistä palkkiota kerryttävä bonusjärjestelmä sekä parempi työajan raportointijärjestelmä. Me KotiDatassa olemme halunneet ottaa itse riskiä parantamalla henkilöstön ansaintamahdollisuuksia, koska uskomme, että myös myynti kasvaa samalla.

Käytännössä työntekijä voi siis helpostikin ansaita enemmän kuin työehtosopimuksen vähimmäistuntipalkka on. Monella jo lähtötuntipalkka on korkeampi kuin TESissä, ja tämän päälle voi vielä ansaita bonuksia. KotiDatan tavoitteena on, että tekijä voi omalla tekemisellään, ahkeruudellaan, sinnikkyydellään ja vähitellen kertyvällä kokemuksellaan vaikuttaa omaan palkkaukseensa.

Miten voi sitten olla mahdollista, että Ammattiliitto Pro järjestää yhä lakkoja? KotiDatan mukaan Pro on valitettavasti väärässä käsityksessä siitä, että KotiDatan toimenkuvat olisivat ICT-työehtosopimuksen määrittelemää työtä. Sitä ne eivät silti työtuomioistuimenkaan mukaan ole. Pron uskomuksen mukaan KotiDatan tekijät vastaavat sellaisista tehtävistä, jotka eivät tosiasiassa kuulu KotiDatan toimialaan lainkaan. Kotidata ei muun muassa rakenna televerkkoja eikä kaapeleita, saati asenna valokuitua. Emme tee alihankintaa varsinaisessa operaattoritoiminnassa, vaikka toki teleoperaattorit ovat asiakkaitamme.

KotiDatan työntekijöiden työnkuvana on myydä laitteita ja tarvikkeita kuluttajille ja auttaa niiden käyttöönotossa sekä itse käytössä. Yritys auttaa esimerkiksi kännykän tai äly-tv:n käyttöönotossa. Tärkeimpinä taitoina KotiDatalla ovat asiakaspalvelu, myynnillisyys ja arjen tekninen itseluottamus.

Ilmeisesti ammattiliitto on silti luonut ison paineen siihen, että lakkoilu kannattaisi. KotiData on luonut lukuisia uusia työpaikkoja nuorille digisukupolven tekijöille, ja nyt Pro toiminnallaan estää näiden nuorten työllistymistä.

– Tämä on erittäin surullista, sillä monen työntekijän kohdalla kyse on vain siitä, ettei oikea tieto ole saavuttanut heitä ja siksi kokonaisuutta ei ole ymmärretty. On vain luottavaisesti annettu valta ammattiliiton käsiin päättää omasta työpaikasta.

– Toivomme, että työntekijämme palaavat töihin. KotiData on pieni perheyritys, joka tuottaa elannon kymmenille ihmisille, Lassila toteaa.

– Lakkoilijoilla on nyt iso vastuu käsissään.

 

Lisätiedot:

Minna Lassila, Suomen Kotidata Oy

Operatiivinen johtaja

puh 0400 504 622

 

Katso myös Kaupan liiton tiedote.