top of page

KOTIDATAN BLOGISSA: AMMATTILIITTO OSTAA LAKKOILIJOITA RAHALLA

Jukka Lassila perustaja, toimitusjohtaja

Loppiaisviikon perjantai päättyi hämmennyksen merkeissä. Olimme raskaiden yt-neuvottelujen jälkeen ehdottaneet kymmenelle työntekijälle uusia työnkuvia ja osa-aikaisia tehtäviä, ja monelle jopa runsaampia työtunteja ja tuottavampia palkkausmalleja. Heistä lähes kaikki kieltäytyivät myöhään iltapäivällä ja alkuillasta. Monet viesteistä olivat sanasta sanaan identtisiä.

Eilen ammattiliitto Prolta tuli jälleen uusi lakkoilmoitus. Lakkoon aikoo jäädä parisenkymmentä ihmistä, eli noin kolmasosa henkilöstöstämme.

Olimme ihmeissämme. Olimme tarjonneet uutta sopimusta niille, jotka olivat aiemmin saaneet vain vähän työtunteja. Uusi sopimus sisälsi runsaampia tunteja niin, että tuntipalkkakin nousisi ja työntekijä saisi myös työauton. Kyseisten henkilöiden kuukausiansiot olivat olleet ennen koronaa alle tuhat euroa, koska saatavilla oli silloin vähemmän työtunteja. Nyt tarjosimme lähes kokopäiväistä työpaikkaa samalla paikkakunnalla ja paremmalla tuntipalkalla, mutta sopimus ei kelvannut.

Kuukausiansiot olisivat siis melkein tuplaantuneet – mutta silti työntekijä kieltäytyi. Olimme hämmentyneitä ja huolissamme.

Sitten ymmärsimme, mistä on kyse. Ammattiliitto Pro maksaa jokaiselle lakkoilijalle lakkoavustusta, joka on suuruudeltaan jopa 140 euroa päivässä. Se tekee enimmillään 2940 euroa kuukaudessa. Pro maksaa siis lakkoavustuksen kaikille lakossa oleville, olipa kyseessä osa-aikainen tai aiemmin vain vähän työtunteja saanut.

Tuohon palkkatasoon ei tietenkään kykene kaupan alan peruspalkka, joten ei ihme, että tuntityöläinen mieluummin on lakossa. Hän saa kotona olemalla yhdessä viikossa ammattiliitolta sen, mitä hän sai osa-aikaisena meillä. Nyt kun tarjoamme pysyvää sopimusta ja isompia tuntimääriä, se ei tietenkään enää kuulosta kovin houkuttelevalta.

KotiData tekee kaupan alan yritystoimintaa. Tämän alan työehtosopimuksen mukaisella kuukausipalkalla voi päästä myyntipalkkioineen ja provisioineen reilusti yli 2500 euron, mutta Pro voi maksaa kotona olemisesta saman tai jopa paremmin.

Onhan se tosiasia, että harva ottaa vastaan pysyvää työpaikkaa, jos saa ammattiliitolta saman summan tai enemmän kotona olemisesta. Me ihmiset olemme rationaalisia olentoja ja reagoimme kannustimiin.

Ammattiliitto siis ostaa lakkoilijoita rahalla. Kaiken lisäksi ammattiliitto laittaa sanat ihmisten suuhun. Henkilöstön lähettämistä identtisistä vastauksista näkee, että Pro on kirjoittanut ne heidän puolestaan.

* * *

Tänään perjantaina meillä KotiDatassa on 76. lakkopäivä. Lakossa on noin 20 henkeä, joskin viime kesänä heitä oli enemmän. Jos avustus on ollut tuo 140 euroa per lakkopäivä, voimme laskea Pron panostukseksi 212 800 euroa. Tämä lienee varsin maltillinen arvio, koska laskin summan tämänhetkisten lakkoilijoiden mukaan, enkä ota mukaan alkuvaiheen isompia osallistujamääriä.

212 800 euroa. Valtava summa kenelle tahansa. Tämä on faktisesti enemmän kuin mitä yrityksemme on vuosien mittaan tuottanut voittoa. Meillä ei ole mitään mahdollisuutta ylittää ammattiliiton pohjattoman kassan antimia.

* * *

Rahalla saa paljon kannattajia.

Rahalla saa myös aikaan yt-neuvotteluita, uuvuttavaa kiusantekoa ja äärimmäisen raskaita tilanteita yrityksissä.

Pahimmillaan rahalla saa järjestettyä toisille konkurssin. Pieni perheyritys jauhautuu kuin rukiinjyvä ammattiliiton myllyssä.

Jukka

15.1.2021

bottom of page